SLEEPBOTEN

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

SLEEPBOOT
DAGEN

Dit evenement voor sleepboten, duwboten en opduwers wordt al sinds 1978 gehouden en sinds 1982 gebeurt dit jaarlijks.

Vanaf 1983 tot 1992 als Nationale Sleepboot Dagen, omdat de toenmalige organisatie van mening was, dat een ieder die met de doelgroepvaartuig langs wilde komen en af wilde meren welkom moest zijn. Of dat nu grote havensleepboten uit de Amsterdamse haven waren of opduwertjes vanaf de Nieuwkoopse of Vinkeveense -plassen, dat was niet belangrijk. De sfeer en de samenhorigheid van beroeps- en hobbyschippers op sleepboten was het uitgangspunt. In die begin jaren werden zelfs restauratie projecten op sleeptouw naar de N.S.D. meegenomen en keek niemand er van op, als schippers een dag lang stonden te sleutelen om een net even mooier geluid uit zo'n ouwe kar te halen.

Sinds midden jaren tachtig is het Hemelvaartsweekend "Sleepboten weekend" in Nederland.

Nadat de organisatie van deze dagen in 1993 in andere handen is overgegaan werd het Nationale karakter steeds verder losgelaten. Inmiddels zijn de Sleepbootdagen een reunie van leden van een van de Verenigingen op dit gebied en worden de dagen beurtelings gehouden in Zwartsuis (even jaren) en Vianen (oneven jaren), waardoor de dagen een heel ander karakter hebben gekregen.

Alleen leden van de betreffende vereniging kunnen nog deelnemen aan dit weekend. Jaarlijks worden de sleepboot en de opduwer van het jaar gekozen door de jury van de betreffende havenplaats.

Niettemin komen er jaarlijks heel veel sleepboten en opduwers naar de reunie, waardoor het een drukte van belang is in die beide - normaliter - rustige havenplaatsen.

De foto's op deze site zijn van H. v.d. Veen te Harlingen en T.E. van Haarlem te Vianen.

Klik op de foto's om ze te vergroten.
Gebruik U browser back button
om hier terug te komen.


SLEEPBOTEN

10.jpg 11.jpg 12.jpg

13.jpg 14.jpg 15.jpg

16.jpg 17.jpg 18.jpg


In uitstekende weersomstandigheden werden van 24 t/m 26 mei 2001 deze dagen gehouden.

De heer T.E. van Haarlem, fotograaf te Vianen stelde ons een CD-rom ter beschikking, waarop hij een aantal foto's heeft gebrand, die hij met zijn camera van het evenement heeft gemaakt.

Wij bedanken hem hiervoor en plaatsen ze met zijn toestemming op de site.

Het nieuws van deze dagen was verder:

De opduwer van het jaar werd de TRIJN van de heer Flögel te Loenen aan de Vecht

De sleepboot van het jaar werd de CORNELIA van de heer de Jong uit Waspik

Liefst twee eervolle vermeldingen vielen de mslb. FOX van de heer de Zwart uit Puttershoek ten deel.

Ten eerste van de jury, die de sleepboot van het jaar verkiezing regelde.

De tweede vermelding was, dat de FOX de eerste sleepboot is, die de wisseltrofee ter beschikking kreeg voor langdurig en succesvol restaureren van een vaartuig, waarvan gezegd kan worden, dat de restauratie het behoud van het vaartuig als sleepboot verwezenlijkt.

Deze prijs is tijdens de Nationale Sleepboot Dagen van 2001 ingesteld door de voorzitters van een tweetal commissies, die binnen de Vereniging De Motorsleepboot het Behoud van doelgroepvaartuigen hoog in het vaandel hebben staan.

Deze wisseltrofee is genoemd naar de in mei 2001 overleden JOOP van den ENDE, wiens enthousiasme velen jaren lang de eigenaren van recreatiesleepboten heeft ondersteund en gesimuleerd om toch allemaal op eigen manier verder te bouwen met het behoud van deze tak van de scheepvaart. Ome JOOP had voordat hij met zijn sleepboot MAAS tot deze categorie ging behoren zijn gehele leven ervaring opgedaan o.a. als berger bij de gelijknamige firma.

De Nationale Sleepboot Dagen worden jaarlijks georganiseerd door respectievelijk de gemeenten Vianen en Zwartsluis en worden beschouwd als dè reünie van schepen van de Vereniging De MotorSleepboot.

OPDUWERS

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg