Maritiem Erfgoed Scheldedelta         
Verslaglegging en foto's A. van Dongen© mslb. Citius

Het maritiem erfgoed weekend Scheldedelta werd op 8, 9 en 10 juni gehouden in Middelburg.

Hetzelfde weekend organiseerde watersport vereniging de Arne hun watersport dag en het SCEZ (stichting cultureel erfgoed Zeeland) vond dat een mooie gelegenheid om zich met een kleinschalig evenementje aan te sluiten zodat er op de loskade van Middelburg ook nog wat moois te zien en te beleven was.

De historische vaartuigen uit Zeeland waren vanaf vrijdagmiddag 8 juni welkom.
Daar werd goed gehoor aan gegeven, de meeste schepen arriveerde in de loop van de middag.

Voor de kleine schepen was een ponton geregeld, gesponsord door de bootlieden uit de haven van Vlissingen.
Een top stuk van het weekend was de stoomsleper Dockyard 3.


Watersport vereniging de Arne had vanuit de jachthaven gezorgd voor een lint aan kraampjes richting de loswal en zeker zaterdag middag stroomde het publiek in grote aantallen toe.

De schippers van het maritiem erfgoed waren vrijdagavond welkom geheten door het SCEZ en waren er klaar voor om al hun moois aan het publiek te tonen.
De Zuidvliet (ex pont tussen Kamperland en Veere uit 1929?), de Citius (oude rivier sleper uit 1904) en een aantal schepen van Stichting behoud Hoogaars verzorgde zaterdag en zondag ook rondvaartjes op het kanaal.
Het kostte wat kunst en vlieg werk om het publiek veilig aan boord te krijgen, maar eenmaal daar heeft iedereen enorm genoten van het vaartochtje over het kanaal.
Nederland van af het water ziet er echt anders uit, was een veel gehoorde opmerking.
Het publiek kon daarvoor op vrijwillige basis een bijdrage leveren.

Zondagmiddag rond half 4 was het eind gepland van het weekend maar vanwege het mooie weer was er nog veel belangstelling.
Maar menig schipper moest maandag toch weer aan het werk dus het vertrek van de schepen eind van de middag was onvermijdelijk.
Het was een mooi weekend waarbij het weer ons gunstig gezind was en er leuke contacten waren tussen de Zeeuwse schippers onderling en het toegestroomde publiek.           • Disclaimer            • Foto verantwoording           •Stichting B.A.S.M. / SLEEP & DUWVAART © 2018